Powerindustry Bulgaria  

ЕК създава работна група за българския газов хъб

14.01.2015   |   Проекти
 
На специална среща в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов и заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по енергийния съюз Марош Шефчович обсъдиха възможностите за реализирането на българската идея за създаване на газов хъб и удължаването на живота на V и VI реактор на АЕЦ Козлодуй. На нея те коментираха и проблемите около проекта „Южен поток“. 
 
"Ако се стигне до изграждането на газов хъб, който може да събира и разпределя газ от Хан Аспарух, Терес, Силистар и други източници, всичко ще бъде съгласувано по най-прозрачния начин с ЕК. Искаме на базата на европейското законодателство да изградим своите газови мрежи”, каза премиерът Борисов. По думите му това ще гарантира, че по плана „Юнкер“ може да бъде изграден нов тип газова диверсификация. 
 
"Сложното естество на ситуацията, в която се намира България от гледна точка на енергетиката, налага много тясно сътрудничество между Комисията и България. Ще създадем двустранна работна група, в която ще работим заедно за това какъв да бъде новият генерален план за производство и потребление на енергия и като цяло за енергийната ситуация в България. Групата ще бъде натоварена и със задачата да оцени дали и как създаването на енергиен хъб в България ще спомогне за постигането на целите на европейския енергиен съюз", обяви заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович.
     
Източник: МС;снимка: freeimages.com

Ключови думи: ЕК   газов хъб   Марош Шефчович   АЕЦ Козлодуй   газова диверсификация  

Област: Бизнес  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Проекти

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...