Powerindustry Bulgaria  

Всички големи предприятия ще подлежат на енергийно обследване

21.01.2015   |   Бизнес
 
Проектът на закон за енергийната ефективност беше одобрен днес по време на редовното заседание на Министерския съвет. Нормативният акт е разработен във връзка с транспонирането на Директива 2012/27/ЕС относно енергийната ефективност.
 
В него се регламентира изискване всички големи предприятия да се подлагат на енергийно обследване поне веднъж на всеки четири години. Предвижда се издаването на сертификат за отделни части в дадена сграда, в случай че тези части имат различно предназначение.
 
Със законопроекта се регламентира и начинът за определяне на националната цел за енергийна ефективност за 2020 г. За подпомагане изпълнението на националната цел се въвежда и цел за повишаване на енергийната ефективност при крайното потребление на енергия.
 
Въвежда се задължение във всички отоплявани и/или охлаждани сгради, държавна собственост, ежегодно да се предприемат мерки за подобряване на енергийните характеристики на поне 3% от общата им разгъната застроена площ.
 
Предвидена е възможност за изпълнение на индивидуалните цели задължените лица да правят вноски във Фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници“ или в други финансови посредници, с които да се финансират мерки за повишаване на енергийната ефективност.
 
За въвеждането на разпоредби от Директива 2012/27/ЕС със законопроекта се предлагат също изменения и допълнения в Закона за енергетиката.
     
Източник: МС; снимка: eufunds.bg

Ключови думи: Директива 2012/27/ЕС   Закон за енергийната ефективност   енергийно обследване  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...