Powerindustry Bulgaria  

ДП РАО реализира годишната си програма за демонтаж на спрените ядрени блокове

26.01.2015   |   Бизнес
 
ДП РАО изпълни успешно годишната програма за демонтаж на Машинната зала на спрените ядрени блокове в АЕЦ Козлодуй, съобщават от предприятието.
 
В рамките на изминалата година специализираното поделение „Извеждане от експлоатация 1-4 блок” е демонтирало общо 5842 т демонтирано оборудване.
 
"Сред по-сложните операции, свързани с едрогабаритни съоръжения, се причислява демонтажът на: подгреватели ниско и високо налягане на турбогенератори (ТГ) 1 и 2; деаератори на 1, 2, 3 ТГ; генератори на 2, 3, 4 ТГ; турбофундамент до кота „нула” на ТГ 1; стоманобетонната конструкция на инсталацията за автоматично гасене на полето на ТГ 3", коментират от ДП РАО. 
 
След обстойно радиологично обследване от последващ контрол са освободени 4805 тона от демонтираното оборудване.
 
Във връзка с новите лицензии за извеждане от експлоатация на 1 и 2 блок предстои изпълнението на програма за преместването на облъчени екранни касети блокове от 1 и 2 в басейн за отлежаване на касетите – 3. 
 
"В края на 2014 г. бяха проведени подготвителните дейности за профилактика и ремонт на крановете в реакторна зала и на презареждащата машина. Очаква се в началото на т.г., съвместно с АЕЦ „Козлодуй”, да започне преместването на касетите, със санкция на Международната агенция за атомна енергия, съгласно Договора за неразпространение на ядрени оръжия", допълниха те.
     
Източник: ДП РАО

Ключови думи: ДП РАО   АЕЦ Козлодуй   ядрена енергия   ядрени блокове  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииРеализацииВидео на седмицатаСъбитияПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...