Powerindustry Bulgaria  

Министерството на енергетиката представи пакет от мерки за енергийния сектор

27.01.2015   |   Бизнес
 
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова представи пакет от мерки, по които Министерството на енергетиката работи за разрешаване на проблемите в сектора при участието си в деветата годишна среща на бизнеса с правителството. 
 
Форумът беше организиран от в. "Капитал" в партньорство с Американската търговска камара в България, Германо-Българската индустриално-търговска камара, Френско-българската търговска и индустриална камара,
 
Представените на срещата мерки са разделени в две основни групи – едните ще осигурят финансово оздравяване на сектора, а другите енергийна независимост на страната.
 
Предоговарянето на условията по дългосрочните договори с ТЕЦ "Ей И Ес Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток 3" е една от мерките в първата група. Ревизията в основните предприятия от сектора е друга изключително важна задача, която трябва да даде яснота за реалното състояние и необходимостта от последващи решения. 
 
"Финансовата пропаст в енергетиката е наистина много сериозна и няма как да бъде преодоляна без участието на всички заинтересовани страни. Затова диалогът и обединяването около принципи и работещи решения е залог за успех на реформите в сектора", подчерта министър Петкова.
 
Един от основните приоритети в работата на Министерството на енергетиката по отношение на енергийната независимост е разработването на собствени находища на енергийни суровини, уточни министър Петкова и добави, че първоначалните геоложки проучвания там дават основание за оптимистични очаквания за сериозен добив. Вече има и заявен интерес за участие в конкурса от водещи компании в сектора.
 
По време на събитието министър Петкова съобщи за взетото в началото на годината решение за подписване на ново споразумение за развитието на проекта за междусистемна връзка с Гърция, която ще осигури реална диверсификация не само на маршрута, а и на източниците на доставка на природен газ за България, Югоизточна Европа и ЕС. Изграждането на интерконекторните връзки със съседните държави ще гарантира енергийната независимост на страната, убедени са от Министерството на енергетиката.
 
"Отчитайки геостратегическото значение на този проект, българската страна счита, че той би могъл да получи европейско финансиране, дори за цялата му стойност. Този въпрос вече бе поставен пред нашите европейски партньори при срещата с вицепрезидента на ЕК Шефчович през миналата седмица и получихме разбиране за това", поясни министър Петкова. Тя съобщи, че очаква до края на май да бъде взето окончателно инвестиционно решение за проекта. Това е ясен сигнал за намеренията на правителството в тази посока, заключи министър Петкова.
     
Източник: МЕ

Ключови думи: интерконекторни газови връзки   МЕ   Теменужка Петкова  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...