Powerindustry Bulgaria  

МЕ извършва проверки на електроразпределителните дружества

27.01.2015   |   Бизнес
 
В ход са проверки на трите електроразпределителни дружества в България във връзка с периодите на отчитане на електроенергията в края на миналата година. 
 
Близо 67 хил. клиенти на Енерго-Про във Варна през този месец са получили по две фактури за използваната от тях електроенергия. Това са около 5% от клиентите на дружеството, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 
 
При тези клиенти е извършено извънредно отчитане и така те са получили фактури за два периода – от 23.11.2014 до 21.12.2014 и от 22.12.2014 до 12.01. 2015 г. От дружеството са уверили, че второто отчитане е направено, за да се спази нормативното изискване периодът на отчитане да не е по-дълъг от 31 дни.
 
От нормативна гледна точка това не е незаконно, поясни министър Петкова, но класифицира тази възможност като несъвършенство на законовата база и недобра преценка от страна на електроразпределителното дружество, че извънредното отчитане ще създаде неудобство у абонатите на Енерго-Про, тъй като падежът за плащане на двете фактури настъпва на една и съща дата – 10 февруари 2015 г.
 
"Правителството е в постоянна комуникация с електроразпределителните дружества и няма да допусне повторение на сценария от преди две години, когато хиляди хора протестираха заради високите си сметки за ток", подчерта министър Петкова по повод появилите се оплаквания от потребителите.
 
Тя уточни, че е получила уверение от Енерго-Про, че плащането по втората фактура ще бъде разсрочено и дружеството ще предприеме кампания, за да информира всеки свой потребител за възможностите да не се натоварва бюджетът му.
 
По повод оплакванията контролните органи на Министерството на енергетиката в лицето на дирекция "Сигурност на енергоснабдяването" ще проверят измервателните уреди и на трите електроразпределителни дружества, като първите проверки ще бъдат извършени в Енерго-Про, съобщи още министър Петкова. Тя е поканила ръководствата на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про на среща в Министерството на енергетиката, за да търсят заедно взаимноприемливи решения. 
     
Източник: МЕ

Ключови думи: електроразпределителни дружества   Теменужка Петкова  

Област: Енергетика  

Подобни статии

Secespol

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

  Видео на седмицатаПродуктови офертиРеализацииПроектиБизнесПредстоящоИнвестицииОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...