Powerindustry Bulgaria  

МС направи промени в нормативните документи в съответствие със ЗБИЯЕ

08.04.2015   |   Бизнес
 

Министерски съвет одобри промени в Наредбата за условията и реда за придобиване на професионална квалификация и за реда за издаване на лицензни за специализирано обучение, като и на удостоверения за правоспособност за използване на ядрената енергия. Така текстовете са приведени в съответствие с измененията на Закона за безопасно използване на ядрената енергия (ЗБИЯЕ).

Във връзка с това са преработени изискванията, свързани с разграничаването на случаите, в които удостоверенията за правоспособност се издават от председателя на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) и от лицензирани от него лица. Въвежда се нова категоризация на лицата, извършващи дейности с източници на йонизиращи лъчения, а също така се променя общата продължителност за провеждане на първоначално и поддържащо специализирано обучение.

От правителството уточняват, че предложеният проект е съобразен с актуалните документи на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в областта на обучението на персонала за дейности в ядрени съоръжения и с източници на йонизиращи лъчения.

     
Източник: МС; снимка: АЕЦ Козлодуй

Ключови думи: ЗБИЯЕ   ядрена енергия   йонизиращи лъчения   МААЕ  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...