Powerindustry Bulgaria  

Скандинавската Nord Pool Spot ще бъде оператор на българската електроенергийна борса - 23.04.2015

23.04.2015   |   Начало»Бизнес
 
Българската независима енергийна борса (БНЕБ) и Nord Pool Spot подписаха споразумение за сътрудничество, което предвижда Nord Pool Spot да предостави системите за търговия на бъдещия борсов пазар за електрическа енергия в България.
 
Nord Pool Spot е собственост на операторите на преносните системи на Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, Естония, Литва и Латвия. БНЕБ, която е 100% собственост на БЕХ, притежава лицензия за опериране на електроенергийната борса в България за период от 10 години.
 
Очаква се българската електроенергийна борса да започне да функционира до края на тази година.
 
"През изминалите осем месеца екипът на Българския енергиен холдинг работи последователно и в сътрудничество и интензивен диалог с Европейската комисия по създаването на независима енергийна борса. Подписването на споразумението за сътрудничество е важна стъпка в реализирането на електроенергийна борса и сме доволни, че Българската независима енергийна борса ще бъде подкрепена от водещия европейски борсов оператор Nord Pool Spot", коментира Жаклен Коен, изпълнителен директор на БЕХ.
 
"Изключително доволни сме да създадем това стратегическо партньорство с БНЕБ за развитието на българския борсов пазар за електрическа енергия. Nord Pool Spot има богат опит в предоставянето на иновативни решения за търговия с електрическа енергия в Европа и искаме да продължим да бъдем водещи в бъдещото развитие на сектора", обясни Майкъл Лундин, изпълнителен директор на Nord Pool Spot.
     
Източник: БЕХ; снимка: Nord Pool Spot

Ключови думи: БЕХ   Nord Pool Spot   Норд пул спот   БНЕБ   Българска независима енергийна борса  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаОбяви за работаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...