Powerindustry Bulgaria  

Въвеждат търговия с бели сертификати за енергийни спестявания

29.04.2015   |   Бизнес
 

С пресконференция на 28 април Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) даде старт на информационна кампания по проекта за създаване на предпоставки за въвеждане на нов финансов инструмент за насърчаване на енергийните спестявания в бита и индустрията в страната.

Инструментът се състои в търговия с т.нар. бели сертификати, всеки от които представлява 1 тон нефтен еквивалент спестена енергия. „Този финансов механизъм за енергийни спестявания е ключов инструмент за постигане на целите за енергийна ефективност и повишаване нивото на изпълнение на мерки за енергийни спестявания в България, зададени от ЕС”, подчерта Красимир Найденов, ръководител на проекта.

Механизмът за търговия с бели сертификати предстои да бъде въведен в рамките на ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013. Сертификатите представляват ценни книжа, които ще могат да бъдат търгувани на Българската фондова борса. Те ще се издават от АУЕР, а реализираните енергийни спестявания ще се доказват посредством енергийни одити.

Такъв финансов инструмент вече функционира или предстои да бъде въведен в 17 държави членки на Европейския съюз, съобщиха от АУЕР. За въвеждането на бели сертификати в България е избран т.нар. хибриден модел, който ще позволи използване на действащите законодателство, административни структури и схема за задължения в страната, без създаване на нови структурни органи и допълнителни средства от бюджета.

Да притежават и търгуват с бели сертификати ще могат както задължените по ЗЕЕ лица, включително търговците на енергия и горива, така и всички лица, които изпълняват мерки за енергийна ефективност. Паричните потоци в рамките на механизма ще бъдат организирани от Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници.

В рамките на проекта за въвеждане на пазар на енергийни спестявания, основан на търгуеми бели сертификати, ще бъдат разработени специализирани методики за оценка на енергийните спестявания и софтуерна платформа за онлайн търговия с бели сертификати. Предстои да бъдат обучени и над 300 енергийни мениджъри от задължените по ЗЕЕ промишлени предприятия.

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: АУЕР   бели сертификати   енергийни спестявания   енергийни одити   ФЕЕВИ  

Подобни статии

Secespol

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

  Видео на седмицатаПродуктови офертиРеализацииПроектиБизнесПредстоящоИнвестицииОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...