Powerindustry Bulgaria  

Проведе се първата среща по проекта за вертикален газов коридор - 29.04.2015

29.04.2015   |   Начало»Събития
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

На 22 април т. г. в София се проведе първата среща на Работната група на високо равнище и на експертната работна група за "Вертикалния газов коридор", чийто домакин и инициатор бе министърът на енергетиката Теменужка Петкова. В срещата взеха участие вицепремиерът на България Томислав Дончев, министърът на производственото реконструиране, околната среда и енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис и Адриан Албулеску, държавен секретар в министерство на енергетиката на Румъния.

"Газовата карта на Югоизточна Европа се променя. В този процес ние работим активно, за да сме готови за всички възможни сценарии - транспонирането на газ в различни посоки и получаване на газ от различни източници, включително и местен добив. Често говорим за диверсификация и независимост. Ако няма свързаност между съседните държави, тези понятия са празни. Нужни са ни споразумения и договорености за транзит на газ", каза вицепремиерът Томислав Дончев.

По време на срещата акционерите по проекта подписаха основните принципи, които ще залегнат в споразумението за развитието на проекта. Одобрен бе и бюджетът на компанията за 2015 г., който възлиза на 10 млн. евро. По думите на министър Петкова постигнатият днес напредък позволява строителните дейности по интерконектора да започнат през месец март 2016 г., а тръбата да бъде изградена до 2018 г.

Страните се ангажираха да изготвят анализ на съществуващата газопреносна мрежа на тяхна територия, както и да очертаят възможните източници и маршрути за доставка на природен газ с цел осигуряване на надежден пренос на природен газ от Юг на Север и обратно. Работната група на високо равнище "Вертикален газов коридор" ще заседава във формат министри поне два пъти годишно, а експертният състав ще провежда минимум три заседания за същия период.

По време на първата среща трите страни приеха принципно правилата за работа на работната група и поеха ангажимент те да бъдат изпратени на ЕК за последващо съгласуване. Домакин на следващото заседание на експертната подгрупа през юни ще бъде Букурещ, а на групата на високо равнище през октомври - Атина.

     
Източник: МЕ

Ключови думи: вертикален газов коридор   газови доставки   природен газ   интерконектор   газопреносна мрежа  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ
Последно от Събития
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологииОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...