Powerindustry Bulgaria  
SOLAR PLAZA BALKANS
SOLAR PLAZA BALKANS

Алфа Лавал инсталира пластинчат топлообменник с двойна стена в Китай

13.05.2015   |   Начало»Тенденции
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Големият химически завод Shanghai BASF Polyurethane Co. (SBPC) в Китай инсталира пластинчат топлообменник с двойна стена на Алфа Лавал за охлаждане на MDI (метилендифенилдиизоцианат) от производственото съоръжение, преди да бъде прехвърлен в резервоари за съхранение, информираха от шведската компания. Дизайнът с двойна стена на пластинчатия топлообменник предоставя два пъти по-голяма безопасност при повреждане на пластините за пренос на топлина. Според г-н Уолтър ван Хейзел, технически ръководител за MDI в завода, пластинчатият топлообменник с двойна стена е надминал всички очаквания.
Разположеният в Парка на химическата индустрия в Шанхай завод произвежда MDI и 160 000 тона TDI (толуолдиизоцианат) с прекурсори азотна киселина и динитротолуен. Заводът е съвместно предприятие на BASF, компанията Shanghai Hua Yi и корпорацията от нефтохимическата промишленост Sinopec Shanghai Gao Qiao.
MDI се използва предимно в производството на твърда полиуретанова пяна. Другите му употреби включват папки, гъвкава пяна, лепила и уплътнители.

Предизвикателството
MDI от производственото съоръжение трябва да се охлади, като се използва топлообменник, преди да бъде прехвърлен в резервоари за съхранение. Това предотвратява протичането на димеризация – реакция, която понижава качеството на продукта.
В много заводи за MDI за охлаждащ агент се използва монохлорбензен вместо вода, тъй като смесването на обработваното вещество с вода ще доведе до образуването на твърди тела. Тези твърди тела могат да причинят запушвания в други части на оборудването.
Но понеже крайният продукт е вискозен и тъй като капацитетът е сравнително висок, употребата на монохлорбензен би увеличила значително разходите за охладителния цикъл. Поради тази причина заводът в Шанхай се спря на водата като средство за охлаждане, за да намали разходите.

Двойна стена – двойна безопасност
„В търсене на решение, което ще елиминира опасността от смесване на охлаждащия агент и продукта, инженерите от завода се консултираха с Алфа Лавал. Ние предложихме пластинчат топлообменник с двойна стена и се включихме в оптимизирането на дизайна.
Пластинчат топлообменник с двойна стена на Алфа Лавал предоставя два пъти по-голяма безопасност при повреждане на пластините за пренос на топлина, например в резултат от корозия поради ниско качество на водата за охлаждане. Системата с двойна пластина означава, че повреждането на едната пластина ще доведе единствено до външен теч, който може да бъде установен визуално. Горещата и студената течност не могат да се смесят, освен ако и двете пластини не се повредят едновременно.
Каналите на пластинчатия топлообменник с двойна стена имат набивки FKM-G на Алфа Лавал за устойчивост към MDI. Те са снабдени с двойни уплътнения за предотвратяване на смесването, ако набивките се повредят”, разказват те.

Присъствието на Алфа Лавал в Китай
Според представителите на завода изборът на Алфа Лавал за партньор по този проект се дължи на отличните впечатления от компанията на други места в Европа. Също така присъствието на Алфа Лавал в Китай гарантира, че няма да има проблеми с комуникацията, категорични са от компанията.

     
Източник: Алфа Лавал: снимка: SBPC

Ключови думи: Алфа Лавал   Alfa Laval   пластинчати топлообменници   SBPC   BASF  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Тенденции

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...