Powerindustry Bulgaria  

Засилен интерес към "Силистар" и "Терес"

27.05.2015   |   Бизнес
 

Либерализацията на електроенергийния пазар и насърчаването на местния добив на природен газ са сред основните приоритети на Министерството на енергетиката. Това заявиха по време на конференцията "Енергийна стратегия за Европа - диверсификация и енергийна сигурност" заместник-министрите на енергетиката Жечо Станков и Николай Николов.

Местният добив е най-ефективната мярка за намаляване зависимостта на България от внос на енергийни ресурси основно от един източник, заяви Станков. Той допълни, че към момента този добив в страната ни е едва около 5%, но първоначалните геоложки проучвания в дълбоко Черно море дават основание за оптимистични очаквания за сериозен добив в бъдеще.

По повод обявения конкурс за търсене и проучване на нефт и газ в Черно море в блоковете "Силистар" и "Терес" заместник-министърът уточни, че изискванията към кандидатите е те да имат не по-малко от 150 млн. евро реализирани нетни приходи от продажби за последните три финансови години. По думите му вече има заявен интерес към обявените конкурси от страна на водещи компании в бранша и се очаква до 21 септември техният брой да се увеличи.

По време на конференцията заместник-министър Николай Николов представи ефектите от бъдещата либерализация на пазара на електрическа енергия върху държавните дружества. "Един от ефектите за Националната електрическа компания ще бъде отпадането на нейните ангажименти, свързани с дейностите й на "обществен доставчик" и "единствен купувач", уточни той.

За първото тримесечие на тази година НЕК е регистрирала печалба от 25 млн. лева, което е положителна промяна в сравение със същия период миналата година, категоричен бе Николов. "Това е добър знак за стабилизирането на сектора и сигурността на енергийната система на България", коментира той.

     
Източник: МЕ

Ключови думи: МЕ   енергийна стратегия за Европа   диверсификация   енергийна сигурност   НЕК   Силистар   Терес   добив на нефт и газ  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...