Powerindustry Bulgaria  

Ускорява се работата по интерконекторната газова връзка със Сърбия

03.06.2015   |   Бизнес
 

България и Сърбия договориха ускоряване на изграждането на големите инфраструктурни проекти в рамките на Втората сесия на Смесената икономическа комисия между двете страни в Белград. Министърът на икономиката Божидар Лукарски и министърът на минното дело и енергетиката Александър Антич подписаха протокол за сътрудничество в седем приоритетни икономически области.

Страните се ангажираха с ускоряване на работата по изграждане на интерконекторната газова връзка. В най-кратък срок ще бъде подготвен за подписване протокол за сътрудничество в областта на енергетиката. „За интерконектора е осигурено финансиране на нашата част по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 - 2020 и е извършено проектирането и отчуждаването, така че сме готови да започнем строителството“, каза министър Лукарски. И двамата министри акцентираха колко важна е газовата връзка за диверсификацията на доставките.

Сред останалите договорености бяха ускоряване на работата по Европейския транспортен коридор 10, който включва изграждане на скоростна шосейна връзка и електрификация и модернизация на жп-линията Ниш-София.

По-рано днес министър Лукарски и министър Антич откриха в Белград българо-сръбски бизнес форум, в който участваха над 80 български и сръбски фирми. Пред участниците министър Лукарски сподели, че регионалното сътрудничество е неразривна част от стабилността на Западните Балкани.

Министър Антич посочи, че през следващите години ще се ускори завършването на Коридор номер 10, за да се установят бързи връзки между нашите страни. „Вече има директна самолетна линия, което позволява бърза и ефикасна комуникация. Готвим модернизацията на жп-възела Димитровград. Газовата връзка ще осигури диверсификация и енергийна сигурност“, добави министър Антич.

Допълнителен тласък на сътрудничеството се очаква да даде подписването на споразумение между Сръбския съюз на работодателите и КРИБ.

     
Източник: Министерство на икономиката

Ключови думи: интерконекторна газова връзка   диверсификация   електрификация  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...