Powerindustry Bulgaria  

МС отчете изпълнението на плана за действие по енергийната ефективност 2014-2020 г.

22.07.2015   |   Бизнес
 

Правителството прие годишен отчет за изпълнението на Национален план за действие по енергийна ефективност 2014-2020 г., в който е направен преглед на състоянието на енергийната ефективност до 2013 г. Той съдържа информация за основните мерки със законодателен и друг характер, прилагани в страната.

В отчета са разгледани отделните сектори на икономиката и е направен анализ на изпълнението на схемата за задължения на търговците с енергия, както и на степента на изпълнение на индивидуалните цели за енергийни спестявания на собствениците на сгради с РЗП над 500 кв. м и собствениците на промишлени системи с годишно потребление на енергия над 3000 MWh.

На базата на постигнатите енергийни спестявания, обявени от задължените лица в представените от тях отчети, е определено и оценено изпълнението на националната цел.

Въз основа на направения анализ е отчетено, че в резултат на реализираните енергоспестяващи мерки в страната са спестени 6474 GWh/г енергия за периода 2008-2014 г., което е с 1% повече спрямо определената цел от 5670 GWh/г.

Направена е предварителна оценка на изпълнението на национална цел, която ще бъде въведена чрез новият Закон за енергийната ефективност - при национална цел за енергийно спестяване в размер на 1189,4 GWh/г. за 2014 г., икономията на енергия възлиза на 1002,4 GWh/г. В новия закон задълженията за постигане на енергийни спестявания са концентрирани главно върху търговците с енергия. Броят на търговците е увеличен, за да се компенсира намаляването на прага на количеството енергия, което те продават на крайни клиенти.

     
Източник: МС; снимка: pixabay.com

Ключови думи: електроенергия   енергийна ефективност   енергийни спестявания  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...