Powerindustry Bulgaria  
TLL Media
TLL Media

Световната банка ще предложи модели за либерализация на електроенергийния пазар

12.08.2015   |   Начало»Събития
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

БЕХ и Световната банка подписаха споразумение за консултантски услуги за предстоящото пълно въвеждане на либерализиран електроенергиен пазар. Договорът предвижда проучване и анализ на нормативната база у нас, актуалното състояние на енергийния пазар и финансовото състояние на дружествата в енергийния сектор. Документът бе подписан от изпълнителния директор на БЕХ Жаклен Коен и представителя на Световната банка у нас Блага Джурджин.

Световната банка ще направи задълбочен финансов анализ на енергийния сектор в България, за да определи финансовия недостатък в НЕК при сегашния пазарен модел. Събраните данни ще позволят изготвянето на финансов модел на енергийната система и гарантирането на дългосрочна финансова стабилност на БЕХ и НЕК.

Като втори етап от изпълнението на договора Световната банка ще предложи модели за преминаване към пълна либерализация на електроенергийния пазар, а най-подходящият модел ще бъде въведен в началото на 2016 г.

Световната банка ще препоръча и компенсаторен механизъм, който да покрие недостига в НЕК, резултат от разликата между пазарните цени и тези по преференциални договори.

Според министърът на енергетиката Теменужка Петкова сътрудничеството със Световната банка е третият важен етап от подготовката на либерализацията на пазара, след като през декември 2014 г. "Българска независима енергийна борса" получи своя лиценз, а през април т. г. БЕХ подписа договор за избор на платформа с "Нордпул".

     
Източник: МЕ

Ключови думи: БЕХ   НЕК   Световна банка   либерализация на електроенергийния пазар   Българска независима енергийна борса  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Интер Експо Център
Последно от Събития
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииЕкспертноПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологииОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...