Powerindustry Bulgaria  

Валбис Трейд: Необслужваемите батерии Panasonic изненадват с дълъг живот

12.08.2015   |   Експертно
 

При спазване на основни правила висококачествените AGM VRLA батерии ще издържат до 15 години, коментират от Валбис Трейд и предлагат експертния си опит на клиентите.
Това описание може да започне с дълъг списък от технически подобрения на батериите Panasonic, благодарение на които те са си спечелили стабилно място на върха на усъвършенстването в този сегмент (AGM, разширена решетка на положителния електрод, добавки за регенериране от дълбок разряд, самогасящ материала на корпуса и т. н.).
Това са предимства, които могат лесно да бъдат проверени от достъпни интернет източници или от доволни клиенти.

Съвети за използването на VRLA / SLA батерии:
    - Батериите могат да се презареждат по няколко начина, но един от най-надеждните е методът "постоянно напрежение / ограничен ток", т.е. спазване на максимално 2.45 V / клетка и ограничение на тока, което отговаря на 14.7 V при 12 V батерия и максимален ток 0.4 CA. Подходящ при използване на т. нар. циклична употреба.
    - При стабилна връзка с източник на напрежение, напрежението за клетка не трябва да надвишава 2.3 V, което е 13.8 V при 12 V батерия. Ограничението на тока трябва да бъде настроено на 0.15CA.
    - Животът на батерията расте значително с намаляване на температура, т.е. много е важно батерията да се постави далеч от източници на топлина (трансформатори и други).
    - Брой цикли (следователно и живот на батерията) - много силно зависи от нивото на разреждане преди последващо зареждане. Зависимостта е толкова силна, че например при разреждане до 50% стандартна батерия ще достигне цял живот от около 500 цикъла, докато при разряд до 30% (остават 70% от капацитета), броят на циклите ще се увеличи до 1200 (!). Изводът е, че изборът на подходящ капацитет е ключов за постигане на дълъг живот. Особено в устройства, в които батерията ежедневно се разрежда / презарежда, може изборът на подходяща батерия (с по-висок капацитет) значително да удължи живота (по този начин значително да се намалят разходите за подмяна).
    - Ако е възможно, избягвайте използването на батерията до 100% разряд (т. нар. дълбок разряд). Въпреки че Panasonic батериите се справят с тези състояния и съдържат добавки за по-успешно възстановяване от дълбок разряд, такова използване значително скъсява живота на батерията (до прибл. 200 цикъла).
    - Реалният капацитет на батерията (количество енергия, която ние ще се извлечем от нея) е силно зависим от разрядния ток. 100% капацитет може да бъде постигнат при ток 0.05CA / 20 °С. При ток 0,25CA – приблизително 75% от капацитета, и при ток 1CA - само около 55%. Това е достатъчно за избора(оразмеряването) на батерията особено при приложения с относително по-висока консумация на енергия (прибл.> 0.05CA). В случая е подходящо използването на батерия с капацитет "повишен" до повече от 50% (благодарение на сравнително по-ниското натоварване на батерията при разреждане). В резултат, относително по-ниският разряден ток и по-малката дълбочина на разряд във всеки цикъл ще допринесе за значително по-дълъг живот.
    - Реалният капацитет на батерията също зависи и от температурата - разликата между капацитет при + 20 °C спрямо -10 °С е приблизително 25%.
    - Крайно разрядно напрежение, при което е необходимо да се изключи батерията, е подчертано зависимo от разрядния ток (при по-висок ток, то пада надолу). Затова е добре да зададете защита от дълбок разряд, съобразена с предполагаем максимален разряден ток.

Посочените по-горе стойности се отнасят за стандартни Panasonic батерии. Panasonic предлага и видове с допълнително удължен живот, както и т. нар. "мощни" видове, подходящи за устройства, работещи с големи токове.

     
Източник: Валбис Трейд

Ключови думи: Валбис Трейд   Valbis Trade   Panasonic   AGM VRLA батерии  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Експертно

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииРеализацииВидео на седмицатаСъбитияПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...