Powerindustry Bulgaria  

Булгартрансгаз стартира проект за модернизация на газовото хранилище в Чирен

21.10.2015   |   Проекти
 
Булгартрансгаз стартира новия експлоатационен сондаж Е-72, с който постави началото на процеса по модернизация на подземното газово хранилище в Чирен. 
 
На официалната церемония на 20 октомври присъстваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителният директор на дружеството Георги Гегов, представители на местния бизнес и други.
 
Проектът предвижда два нови сондажа, с които да се увеличат възможностите за дневен добив и нагнетяване на природен газ. Очаква се първото сондиране да приключи в края на януари 2016 г., след което апаратурата ще бъде преместена на следващия сондаж Е-73. В края на 2016 г. двата нови сондажа ще бъдат включени в редовна експлоатация.
 
"Днес даваме начало на модернизацията на един от стратегическите обекти за енергийната сигурност на страната. Благодарение на проектите, по които Булгартрансгаз работи, България скоро ще разполага с модерно хранилище, което да отговаря на най-високите стандарти", сподели министър Петкова по време на церемонията. 
 
В момента газопреносният оператор работи по два проекта – единият за модернизация, а другия за разширяване на подземното газово хранилище в Чирен. 
 
Модернизацията на инфраструктурата ще позволи да бъде увеличен дневният добив на природен газ от 4,2 млн. куб. м. до над 5 млн. куб. м. Стойността на проектирането и експлоатацията на сондаж Е-72 е 10,4 млн. лв., като проектът се финансира изцяло със средства на Булгартрансгаз.
     
Източник: Булгартрансгаз

Ключови думи: Булгартрансгаз   Чирен   газови хранилища   газопреносна мрежа  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Проекти

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииРеализацииВидео на седмицатаСъбитияПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...