Powerindustry Bulgaria  
TLL Media
TLL Media

Министерството на енергетиката представи приоритетите си на форума "ЕС – Югоизточна Европа"

21.10.2015   |   Начало»Събития
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова
Изграждането на интерконектни връзки със съседните държави е един от най-важните приоритети на правителството в сферата на енергетиката, стана ясно по време на Четвъртия форум "ЕС – Югоизточна Европа", организиран от списание The Economist на 14 и 15 октомври т.г. в София Хотел Балкан.
 
"За развитието на устойчив енергиен сектор е нужна сигурност на доставките и правителството работи сериозно за осъществяването на този приоритет чрез изграждане на интерконекторните връзки със съседните държави, развитие на собствения добив на нефт и природен газ и модернизиране на вътрешната газопреносна мрежа", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на събитието.
 
По време на събитието стана ясно и че държавната гаранция от 80 млн. евро проекта за интерконектора Гърция-България, която МС одобри през тази година., може да се увеличи с още 30 млн. евро през 2016 г. По думите на министър Петкова изграждането на интерконтектора ще осигури диверсификация на маршрутите и източниците за доставка на природен газ в региона.
 
Сред другите проекти с изключителна важност за интегриране с газопреносната мрежа на ЕС са връзката със Сърбия, за която е осигурено финансиране от българска страна по линия на оперативните програми за конкуретоспособност, както и проекта за газова връзка с Турция, на който Механизмът за свързване на Европа предостави финансова подкрепа в размер на 190 хил. евро.
 
"С реализацията на тези проекти България ще съдейства за гарантиране на енергийната сигурност в региона", заключи министър Петкова.
     
Източник: МЕ

Ключови думи: The Economist   МЕ   интерконекторни връзки   интерконтектори   газопреносна мрежа  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Интер Експо Център
Последно от Събития
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииЕкспертноПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологииОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...