Powerindustry Bulgaria  

ЕК прие обновен списък от 195 ключови проекта за енергийна инфраструктура

23.11.2015   |   Бизнес
 

Европейската комисия прие списък от 195 ключови проекта за енергийна инфраструктура, които ще допринесат за постигането на европейските цели в областта на енергетиката и климата.

Проектите, известни като проекти от общ интерес (ПОИ), са основни елементи на енергийния съюз на ЕС и ще позволят постепенното му изграждане чрез интегриране на енергийните пазари в Европа и разнообразяване на енергийните източници и транспортните маршрути, поясняват от ЕК.

Сред целите на ПОИ са да се сложи край на енергийната изолация на някои държави от ЕС и да се увеличи използването на възобновяеми енергийни източници, което ще доведе до намаляване на въглеродните емисии. Списъкът с проекти, приет на 18 ноември т. г. от ЕК, представлява актуализация на списъка с ПОИ, одобрен през октомври 2013 г.

Проектите ще могат да получат финансова подкрепа по Механизма за свързване на Европа (МСЕ), като за периода 2014 – 2020 г. за спомагане на реализирането им е предвиден бюджет от 5,35 млрд. евро. В допълнение, за проектите от общ интерес ще се прилагат ускорени процедури за издаване на разрешителни и по-добри регулаторни условия.

Ключовите инфраструктурни енергийно проекти ще се ползват и с редица други предимства, сред които: по-голяма прозрачност и по-добър процес на консултации с обществеността; по-добро, по-бързо и по-опростено извършване на оценки на въздействието върху околната среда; по-добро регулаторно третиране чрез разпределение на разходите в зависимост от нетните ползи и регулаторните стимули и др.

"За да бъде включен в списъка, даден проект трябва да демонстрира, че е от значителна полза за поне две държави от ЕС, да допринася за пазарната интеграция и за конкуренцията и да води до подобряване на сигурността на доставките и намаляване на емисиите на CO2", информират от Евопейската комисия.

Допълнителна информация и пълен списък на проектите от общ интерес по приоритетни коридори може да намерите тук.

     
Източник: ЕК

Ключови думи: ЕК   ПОИ   енергийна инфраструктура   МСЕ   енергиен съюз на ЕС  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...