Powerindustry Bulgaria  

AES и НЕК финализират споразумението за ТЕЦ Марица до края на годината

25.11.2015   |   Бизнес
 

AES и Националната електрическа компания (НЕК) работят за успешно финализиране на споразумението към договора за дългосрочно изкупуване на електроенергия до края на настоящата година. Това заяви изпълнителният директор на AES България Оливие Маркет в рамките на годишната пресконференция на AES Гълъбово.

Двете страни по споразумението се договориха през април т. г. ТЕЦ Марица-изток 1 да понижи цената за разполагаемост с 14%, което да доведе до 50 млн. годишни спестявания за НЕК. Договорката ще влезе в сила след като НЕК изплати просрочените си задължения към AES, които понастоящем са в размер на около 300 млн. евро.

Първоначално беше предвидено споразумението да влезе в сила до 30 ноември т. г., но от AES обявиха, че са склонни да удължат срока до края на годината.

"Уверени сме, че през 2016 г. НЕК ще бъде в състояние на плати на своите доставчици навреме, включително и на AES, в резултат от предприетите мерки от правителството за справянето с финансовия дефицит на НЕК", каза Оливие Маркет по време на пресконференцията.

"Цената на AES Гълъбово при пълно натоварване е 132 лв./MWh – много близо до цената на микса на НЕК и само 9% от средната крайна цена на електроенергията за регулирания пазар", поясни Иван Цанков, главен търговски директор на AES Гълъбово.

     
Източник: AES

Ключови думи: AES   НЕК   AES Гълъбово   ТЕЦ Марица-изток 1  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииРеализацииВидео на седмицатаСъбитияПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...