Powerindustry Bulgaria  

Състояха се информационни срещи за либерализацията на енергийния пазар

02.12.2015   |   Събития
 
Mинистерството на енергетиката (МЕ) проведе информационна кампания за предстоящите промени в сектора след 1 януари 2016 г. в 28-те областни центрове на страната. Заключителната среща от кампанията се проведе в София, а участие в нея взеха заместник-министрите на енергетиката Николай Николов и Жечо Станков, комисарят от Комисията за енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова и експерти от Българския енергиен холдинг, Електроенергийния системен оператор, Българската независима енергийна борса и ЧЕЗ.
 
По време на срещите бяха представени основните етапи от процеса по преминаване към пълна либерализация на пазара, както и предстоящите стъпки за реализацията му. Допълнително бе пояснена същността на либерализацията на пазара на електроенергия, който ще промени условията на снабдяване за битовите абонати, общинските администрации, училищата, читалищата и малките фирми. Българският енергиен холдинг има сключен консултантски договор за избор на най-подходящ модел за либерализация със Световната банка.
 
"Свободният пазар на електроенергия ще осигури възможност на клиентите сами да избират своя доставчик на електроенергия. Така ще се допринесе за създаването на конкурентна среда за участниците на пазара, което, от своя страна, ще гарантира по-добро качество на предлаганите услуги", стана ясно по време на информационните срещи.
 
След известно повишаване на цените в първите месеци на свободен пазар, те се връщат трайно на равнища под регулираните. Смяната на енергийния доставчик ще се извършва без заплащане на такси и ще е възможна неограничен брой пъти. 
     
Източник: МЕ

Ключови думи: либерализация на пазара   Български енергиен холдинг   Електроенергиен системен оператор   Българска независима енергийна борса   ЧЕЗ  

Подобни статии

Secespol

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Събития

  Видео на седмицатаПродуктови офертиРеализацииПроектиБизнесПредстоящоИнвестицииОбществени поръчки/Търгове