Powerindustry Bulgaria  

КЕВР обсъди предстоящата реформа в българската енергетика

09.12.2015   |   Събития
 
Председателят на КЕВР доц. Иван иванов и членовете на регулатора Светла Тодорова и Евгения Хаританова обсъдиха предстоящата реформа в българската енергетика по време на конференцията "Година на реформи в енергетиката. Каква е посоката?", която се проведе на 7 декември т. г. в София. В рамките на форума се състояха три тематични сесии – „Развитие на пазарите на електроенергия и природен газ“, „Електроенергетика“ и „Природен газ“.
 
За основна цел на КЕВР доц. Иванов посочи създаването на условия за финансово оздравяване на българската енергетика и решаване на натрупаните проблеми в сектора. Ръководителят на КЕВР посочи намаляването на плащанията за високоефективното комбинирано производство със 130 млн. лв. годишно, намаляването на разходите за изкупуване на енергия от ВЕИ, както и спада на цената на природния газ за последното тримесечие на тази година като основни фактори за подобрението на финансовото състояние на НЕК. Обсъден бе и предстоящият избор на най-подходящ пазарен модел на борсова търговия, за който скоро се очакват препоръки от доклада на Световната банка.
 
„Със старта на либерализацията на електроенергийния пазар у нас, България ще стане нормален участник на европейския енергиен пазар, защото цените на електроенергията ще се определят в условията на конкуренция, прозрачност и на пазарна основа в съответствие с основополагащите принципи на ЕС в сектора“, подчерта Иван Иванов.
 
Европейските практики, правила и регламенти, отнасящи се до смяната на доставчика на електроенергия, бяха главната тема в рамките на тематичния панел „Електроенергетика - процедури, предизвикателства, решения“. Светла Тодорова представи стратегическите цели в тази насока - осигуряването на лесен и стандартизиран процес на смяната и повишаването на доверието от страна на потребителя.
 
КЕВР предстои да изготви цялостна инструкция за смяна на доставчика за нуждите на битовите потребители, в която ще бъдат разписани популярно всички необходими стъпки, които абонатите следва да предприемат в хода на смяната на доставчика.
     
Източник: КЕВР

Ключови думи: КЕВР   либерализация на електроенергийния пазар   реформи в енергетиката   ЕС  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Събития

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...