Powerindustry Bulgaria  

Прието е окончателно инвестиционно решение за интерконектора Гърция-България

10.12.2015   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова
Акционерите в съвместната проектна компания "Ай Си Джи Би" - Българският енергиен холдинг и гръцката "Посейдон" подписаха официално окончателно инвестиционно решение за изграждане на междусистемната газова връзка между Гърция и България (IGB). На церемониятата в Министерския съвет присъстваха премиерът Бойко Борисов, министрите на енергетиката на България и Гърция Теменужка Петкова и Панос Скурлетис, представители на Европейската комисия и други официални лица. 
 
Документът ангажира акционерите да осигурят финансиране, необходимо за завършване на етапа на строителство. Предвижда се строителството на интерконектора да се осъществи от четвъртото тримесечие на 2016 г. до средата на 2018 г., когато да започне търговската експлоатация. 
 
"Окончателното инвестиционно решение е ключов етап в развитието на проект IGB. Вярваме, че постигнахме необходимата компромисна формула на нашите взаимоотношения, чрез която да успеем да преминем към строителната фаза на проекта", коментираха изпълнителните директори на Ай Си Джи Би Теодора Георгиева и Константинос Караянакос.
 
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че проектът е стратегически важен не само за България и Гърция, но и за цяла Югоизточна Европа. 
 
"IGB отговаря в максимална степен на очакваното развитие на газовия пазар на България и региона на Югоизточна Европа, тъй като ще позволи реализирането на съществуващи и средносрочни алтернативни възможности за доставки на природен газ, като например от източници в Каспийския регион, Близкия изток, източното Средиземноморие и терминалите за втечнен природен газ, които се планира да бъдат интегрирани с Южния газов коридор", допълниха от компанията изпълнител.
 
Междусистемната връзка е с дължина 182 км, от които 151 км на българска територия и 31 км – на гръцка. 
 
Прогнозният бюджет за изграждането на проекта е около 220 млн. евро. Очаква се при влизането му в експлоатация интерконекторът да е с до 3 млрд. куб. м. годишен капацитет, който може да бъде увеличен на следващ етап.
     
Източник: Ай Си Джи Би; снимка: Министерство на енергетиката

Ключови думи: Ай Си Джи Би   ICGB   Министерство на енергетиката   БЕХ   IGB   интерконектор Гърция–България  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...