Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

ЦЕРБ ремонтира голяма ТЕЦ в Турция

05.01.2016   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова
Централната енергоремонтна база (ЦЕРБ) съобщи, че ремонтира една от най-големите топлоелектрически централи в Турция - ТЕЦ "Сома". Това е първи проект на българското предприятие в страната. Проектът е част от по-мащабно реновиране на турската ТЕЦ, което се извършва от английска компания.  
 
Проектът е за динамично балансиране в собствени лагери на ротор на турбогенератор с мощност 165 MW, произведен от Skoda Чехия преди около 40 години. Това е първото балансиране, откакто е монтирана машината. Проектът е изпълнен на място в гр. Сома от екип от експерти на ЦЕРБ.
 
"Балансирането в собствени лагери е дейност, която изисква специфични познания, и затова малко фирми от сферата на енергийните ремонти на Балканите извършват. За разлика от балансирането на мобилен стенд, което е по-разпространено като практика, балансирането в собствени лагери се прави без да се демонтира машината. Това спестява време и пари. Вибрациите се измерват със сензори, които се поставят на работещата на механичен ход машина, след това се прави анализ на данните и се определя къде и по какъв начин трябва да се поставят тежести, за да се постигне търсения баланс", обясниха от ЦЕРБ. 
 
Държавната ТЕЦ "Сома" е приватизирана през януари 2015 г. и сега е собственост на турската фирма Konya Seker. Мощността на централата е над 1000 MW, която я прави една от най-големите топлоелектрически централи в Турция. 
     
Източник: ЦЕРБ

Ключови думи: ЦЕРБ   Централна енергоремонтна база   ТЕЦ   топлоелектрически централи   балансиране на ротор   турбогенератори  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...