Powerindustry Bulgaria  

Приключи първа фаза на междусистемната газова връзка между България и Сърбия - 06.01.2016

06.01.2016   |   Начало»Проекти
 
В края на 2015 г. Министерството на енергетиката приключи първа фаза на проекта за изграждане на реверсивна междусистемна газова връзка между България и Сърбия, финансиран по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007 - 2013. Чрез реализацията на този проект правителството осигурява диверсификация на източниците и маршрутите на природен газ, изграждане на междусистемна свързаност и гарантиране сигурността на доставките на природен газ в рамките на страната и Югоизточна Европа.
 
По време на изпълнението на първата фаза по проекта е изработен, процедиран и одобрен подробен устройствен план. Изработен и одобрен от консултанта по ЗУТ е и техническият проект. Сред другите дейности, извършени в рамките на тази фаза, са: оценка на вещните права, които ще бъдат придобити през следващата фаза, и археологически проучвания на обектите по трасето.
 
Общата стойност на проекта за българската част от трасето е над 92,6 млн. лв., като се очаква изграденият газопровод да осигури възможност за доставка на 1,8 млрд. куб. м природен газ годишно. Строителството на междусистемната газова връзка ще се реализира и финансира от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014 – 2020 г., с предвиждан срок за въвеждане в експлоатация до края на 2018 г.
     
Източник: МЕ; Снимка: Pixabay

Ключови думи: газова връзка   реверсивна междусистемна газова връзка   ОП "Иновации и конкуретоспосбност"   ОПИК   природен газ  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Проекти

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаОбяви за работаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...