Powerindustry Bulgaria  

АЕЦ Козлодуй получи лиценз за хранилището за сухо съхранение на ОЯГ

03.02.2016   |   Технологии
 
Председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Лъчезар Костов официално връчи на изпълнителния директор на АЕЦ Козлодуй Димитър Ангелов лиценз за експлоатация на ядрено съоръжение – Хранилище за сухо съхранение на отработено ядрено гориво (ОЯГ) от реактори ВВЕР-440, за срок от десет години. Церемонията се състоя на 29 януари т.г., а на нея присъстваха още заместник-председателят на АЯР Борислав Станимиров, ръководители и експерти от атомната централа.
 
Хранилището е проектирано за отработеното ядрено гориво от спрените 440 MW I–IV блок на АЕЦ Козлодуй, а общият му капацитет позволява съхранението на касетите от четирите блока при спазване на всички изисквания за безопасност. Отработеното гориво ще бъ6де съхранявано за период не по-малко от 50 години.
 
"Технологията за сухо съхранение е един от утвърдените методи в международната практика за управление на ОЯГ. С прилагането на най-добрите световни практики във всички аспекти на своята дейност АЕЦ Козлодуй постоянно потвърждава, че безопасността е безусловен и водещ приоритет при експлоатацията на ядрените съоръжения", коментират от централата.
     
Източник: АЕЦ Козлодуй

Ключови думи: АЕЦ Козлодуй   ОЯГ   АЯР   сухо съхранение  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...