Powerindustry Bulgaria  

EK въведе пакет от мерки за енергийна сигурност

17.02.2016   |   Бизнес
 
Европейската комисия представи пакет от мерки за енергийна сигурност, съдържащ необходимите предложения за глобален енергиен преход, които да създадат готовност при евентуални прекъсвания при енергийните доставки.
 
Предвидените мерки за повишаване на устойчивостта на ЕС при нарушаване на доставките на газ включват намаляване на търсенето и повишаване на производството на енергия в Европа, диверсификация на енергийни източници, доставчици и маршрути, както и разработване на интегриран вътрешен енергиен пазар. Пакетът от мерки е представен в контекста на глобалното споразумение за изменението на климата, прието по време на провелата се през декември м. г. в Париж международна конференция за глобалните климатични промени.
 
Мерките включват регламент за сигурността на доставките на газ, който предвижда повишаване прозрачността на пазара на газ в ЕС, като Комисията предлага да се премине от национален към регионален подход при набелязването на мерки за сигурност на доставките. ЕС трябва да гарантира и повишена прозрачност на междуправителствените споразумения в енергетиката, за което се предвижда въвеждане на предварителна проверка на съвместимостта от Комисията. Като трета мярка Комисията подготвя стратегия, която да подобри достъпа на всички държави членки на ЕС до втечнен природен газ като алтернативен източник на газ, която включва създаване на стратегическа инфраструктура и набелязване на проекти за прекратяване на зависимостта от един източник на газ.
 
Комисията предлага и стратегия за отоплението и охлаждането, чрез която да се повиши енергийната ефективност на тези системи чрез използването на възобновяеми източници, като така да се повиши цялостната енергийна сигурност на този сектор.
 
„Чрез намаляване на търсенето на енергия и по-добро управление на доставките от външни източници изпълняваме обещанието си и повишаваме стабилността на европейския енергиен пазар“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.
     
Източник: ЕК; Снимка: Pixabay

Ключови думи: ЕК   енергийна сигурност   доставки на газ   вътрешен енергиен пазар  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииРеализацииВидео на седмицатаСъбитияПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...