Powerindustry Bulgaria  

КЕВР и Енергийния регулаторен орган на Румъния си сътрудничат в енергийното регулиране

24.02.2016   |   Бизнес
 
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Енергийният регулаторен орган (АНРЕ) на Румъния подписаха споразумение за сътрудничество в областта на енергийното регулиране. Румънската делегация от ръководители на генерални дирекции в АНРЕ беше на работно посещение в България по покана на КЕВР, а участие в работната среща взеха и ръководството на Българската независима енергийна борса и компании от електроенеригйния сектор у нас.
 
Споразумението между КЕВР и АНРЕ е насоченo към повишаване качеството на регулаторния процес посредством различни форми на сътрудничество и предвижда провеждането на още работни срещи, обмяна на информация, документация и полезни практики. Планирани са и инициативи, насочени към развитие на експертния капацитет на двата регулатора.
 
Като определящи фактори на двустранното сътрудничество председателят на КЕВР Иван Иванов посочи либерализацията на енергийните пазари и тяхното обединяване, изграждането на вертикален газов коридор и общата дейност във връзка с изграждането на интерконекторните връзки. Като основни насоки в дейността си румънският регулатор посочи постепенното премахване на регулираните цени и защитата на потребителите, прилагането на европейските регулации за интегритет и прозрачност на пазара за търговия на едро с енергия (REMIT), развитието на регионалните пазари на електроенергия и газ и реализацията на мерки за енергийна ефективност.
 
Българската независима енергийна борса от своя страна представи пред румънската делегация стартиралия у нас борсов пазар на електроенергия и неговата дейност, организацията и структурата на българския борсов оператор, както и мерките за спазване на правилата за поведение на участниците в търговията.
     
Източник: КЕВР

Ключови думи: КЕВР   АНРЕ   REMIT   енергийно регулиране   либерализация на електроенергийния пазар  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...