Powerindustry Bulgaria  

Kонсултативният съвет за изграждане на Южния газов коридор отчете работата си през 2015 г.т

09.03.2016   |   Бизнес
 
Консултативният съвет за изграждане на Южния газов коридор отчете направените ключови стъпки по реализацията на проекта през 2015 г. на министерска среща, в която се включиха зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович, специалният пратеник на САЩ по енергийните въпроси Амос Хохстийн, върховният представител на ЕК по въпросите на външните работи Федерика Моргерини, представители от Гърция, Турция, Албания, Италия, Грузия, Черна гора и други.
 
По време на заседанието България бе определена като катализатор за азерския природен газ към европейския пазар от министърът на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев. С реализацията на проекта за Южния газов коридор се изпълнява и принципът, приет на първата среща на групата за осигуряване на достъп до поне три различни източника на природен газ за всяка държава-членка на ЕС, стана ясно още на срещата.
 
"Проектът получи положителни решения по Оценка за въздействие върху околната среда както в България, така и в Гърция, извършват се отчуждителни процедури на терените. В момента продължава провеждането на пазарен тест, чиято първа фаза трябва да приключи до края на месец март тази година", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
 
Предвижда се строителството на интерконектора да започне до края на т.г., като за целта се подготвя стартирането на тръжни процедури.
     
Източник: МЕ

Ключови думи: Южен газов коридор   интерконектор   природен газ  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииРеализацииВидео на седмицатаСъбитияПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...