Powerindustry Bulgaria  

България и Словакия си сътрудничат в проучването за изграждане на газопровода Eastring

15.06.2016   |   Бизнес
 
Меморандум за разбирателство между газопреносните оператори на България и Словакия бе подписан в рамките на на 14-ата годишна конференция на Gas Infrastructure Europe (GIE), която се проведе на 9 и 10 юни т.г. в София.
 
Булгартрансгаз и словашкият газопреносен оператор Eustream ще си сътрудничат при проучването на възможностите за изграждане на газопровода Eastring. На подписването на Меморандума присъстваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на икономиката на Словакия Петер Зига.
 
"Газопроводът Eastring би могъл да се реализира с минимални разходи, тъй като ще се използва съществуващата инфраструктура", заяви министър Петкова.
 
Двете страни отбелязаха, че проектът Eastring може да играе ключова роля за създаване на Южния коридор и се ангажираха на представят прогреса по изграждането на газопровода на най-високо равнище в Европейския съюз. България и Словакия ще работят за включването на проекта в списъка на проекти от общ интерес на Европейската комисия, като това допълнително ще осигури максимална подкрепа от страна на ЕС при финансирането му.
 
Предвидено е Eastring да свърже газопреносните системи на България, Румъния, Словакия, Украйна, Унгария и Чехия, като така ще осигури и коридор за ефективен пренос за диверсификация на източниците и маршрутите на природен газ. Подобни двустранни споразумения ще бъдат сключени и с останалите участници в проекта.
     
Източник: МЕ

Ключови думи: Булгартрансгаз   Eustream   Eastring   GIE   Южен коридор  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...