Powerindustry Bulgaria  

България и Гърция сключиха споразумение за междусистемна свързаност

06.07.2016   |   Бизнес
 
Газопреносните оператори Булгартрансгаз и DESFA подписаха споразумение за междусистемна свързаност, което осигурява възможност за обратен виртуален пренос на природен газ на българо-гръцката граница. Подписването на споразумението е поредна стъпка към реализацията на концепцията за изграждане на газоразпределителен център "Балкан".
 
Преносът на природен газ ще се осъществява на точката на междусистемно свързване Кулата – Сидирокастро. Обратният виртуален пренос от тази точка е конкретна дейност в посока прилагането на хармонизирани пазарни правила за постигане на интегриран европейски пазар на природен газ според изискванията на Европейската комисия. Това е и значима стъпка към диверсификация на българския пазар на природен газ, тъй като се дава възможност виртуално да се доставят количества природен газ от терминала за втечнен природен газ на Ревитуса в Гърция.
 
Споразумението е сключено за първоначален тестови период от три месеца, от 1 юли до 1 октомври т.г., а на подписването му присъстваха ръководствата на ръководствата на Булгартрансгаз, DESFA, Комисията за енергийно и водно регулиране, Български Енергиен Холдинг, гръцкият енергиен регулатор RAE, както и представители на Европейската комисия и Министерския съвет на Р. България.
     
Източник: Булгартрансгаз

Ключови думи: Булгартрансгаз   DESFA   КЕВР   БЕХ   RAE  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...