Powerindustry Bulgaria  

Подписаха договор за изграждане на първи етап от НХРАО

13.07.2016   |   Бизнес
 
На 7 юли т.г. ДП РАО и Германо-българския консорциум "Национално хранилище за радиоактивни отпадъци" подписаха договор за изграждане на Национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХРАО). На официалната церемония по подписването присъстваха зам.-министърът на енергетиката Николай Николов, директорът на департамент "Ядрена безопасност" в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕВБР) Винс Новак, изпълнителният директор на ДП РАО Дилян Петров и др.
 
Изграждането на НХРАО е един от националните приоритети на България, като за изпълнението на проекта ще бъдат предоставени 71,8 млн. евро безвъзмездна финансова помощ от международен фонд "Козлодуй". Предвижда се хранилището да влезе в експлоатация през 2021 г.
 
Избраният чрез отворена тръжна процедура Германо-българския консорциум "Национално хранилище за радиоактивни отпадъци" ще изпълни строителството на проекта. Водеща компанията в консорциума е немската компания NUKEM Technologies, като в състава му влизат и четири български компании.
 
"Реализацията на проекта НХРАО е от изключително значение за успешно осъществяване на дейностите по безопасно управление на РАО от експлоатацията на АЕЦ „Козлодуй” и по извеждане от експлоатация на спрените I-IV блок на атомната централа", заяви Дилян Петров по време на церемонията.
     
Източник: ДП РАО

Ключови думи: ДП РАО   НХРАО   радиоактивни отпадъци  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииРеализацииВидео на седмицатаСъбитияПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...