Powerindustry Bulgaria  

Проектът за електроенергиен пазар в България бе приключен успешно

15.02.2017   |   Реализации
 
Втората фаза на проекта за въвеждане на електроенергиен пазар в България бе успешно приключена, обяви бенефициента по проекта КЕВР на официална заключителна конференция. В нея се включиха партньорите по проекта – Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и Българската независима енергийна борса (БНЕБ), както и заместник-министърът на енергетиката Константин Делисивков.
 
Основните цели на проекта включват по-нататъшното развитие на пазара на електроенергия в България чрез въвеждане на организиран пазар "ден напред" за физически доставки, разработването на ефективни средства за наблюдение и предприемането на стъпки към интеграцията на пазара в България със съседните й зони. Реализацията на проекта включва оценката на развитието на вътрешния електроенергиен пазар в ЕС и оценка на състоянието на българския електроенергиен пазар. Освен това от КЕВР са разработени и структура и дейности за мониторинг, както и са направени първи стъпки за интеграция на българския пазар със съседните зони.
 
По време на заключителното събитие БНЕБ и ЕСО презентираха изготвените по проекта предложения за промени в правилата за търговия с електрическа енергия, които въвеждат нови пазарни сегменти и съдействат за бъдещото развитие на европейско равнище. От БНЕБ поясниха, че сегментът "в рамките на деня" на енергийната борса се очаква да заработи през януари 2018 г.
 
Сред изброените индикатори за успешно завършване на проекта са: изтъргуваните 2 515 808 MWh електроенергия на пазара "ден напред" през 2016 г., както и увеличението на регистрираните участници в борсата до 48 през декември 2016 г.
     
Източник: МЕ; Снимка: КЕВР

Ключови думи: КЕВР   БНЕБ   ЕСО   електроенергиен пазар  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Реализации

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииРеализацииВидео на седмицатаСъбитияПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...