Powerindustry Bulgaria  

Проектът за електроенергиен пазар в България бе приключен успешно

15.02.2017   |   Начало»Тенденции
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова
Втората фаза на проекта за въвеждане на електроенергиен пазар в България бе успешно приключена, обяви бенефициента по проекта КЕВР на официална заключителна конференция. В нея се включиха партньорите по проекта – Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и Българската независима енергийна борса (БНЕБ), както и заместник-министърът на енергетиката Константин Делисивков.
 
Основните цели на проекта включват по-нататъшното развитие на пазара на електроенергия в България чрез въвеждане на организиран пазар "ден напред" за физически доставки, разработването на ефективни средства за наблюдение и предприемането на стъпки към интеграцията на пазара в България със съседните й зони. Реализацията на проекта включва оценката на развитието на вътрешния електроенергиен пазар в ЕС и оценка на състоянието на българския електроенергиен пазар. Освен това от КЕВР са разработени и структура и дейности за мониторинг, както и са направени първи стъпки за интеграция на българския пазар със съседните зони.
 
По време на заключителното събитие БНЕБ и ЕСО презентираха изготвените по проекта предложения за промени в правилата за търговия с електрическа енергия, които въвеждат нови пазарни сегменти и съдействат за бъдещото развитие на европейско равнище. От БНЕБ поясниха, че сегментът "в рамките на деня" на енергийната борса се очаква да заработи през януари 2018 г.
 
Сред изброените индикатори за успешно завършване на проекта са: изтъргуваните 2 515 808 MWh електроенергия на пазара "ден напред" през 2016 г., както и увеличението на регистрираните участници в борсата до 48 през декември 2016 г.
     
Източник: МЕ; Снимка: КЕВР

Ключови думи: КЕВР   БНЕБ   ЕСО   електроенергиен пазар  

Енерджи ревю
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
Be Renewable 2023

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Тенденции
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...