Powerindustry Bulgaria  

EК публикува нов доклад за киберсигурността в енергийния сектор - 29.03.2017

29.03.2017   |   Начало»Бизнес
 
Европейската комисия публикува нов доклад, изготвен от експертна група, относно киберсигурността в енергийния сектор. В доклада се посочват областите, в които трябва да се предприемат действия за подобряване на киберсигурността и управление на рисковете за енергийната инфраструктура.
 
Документът идентифицира стратегическите предизвикателства и специфични нужди за киберсигурност в енергийния сектор в четири ключови области: управление на рискове и заплахи, киберотбрана, устойчивост, както и капацитета и компетенциите, необходими да се предприемат действия. Докладът предлага Европейската комисия да анализира потенциалните заплахи за киберсигурността в рамките на ЕС и как да се бори с тях, а също така да насърчи енергийните региони на ЕС да си сътрудничат и обменят данни за рискове относно киберсигурността. Експертите също така предлагат създаването на регулаторна рамка, която ще подпомогне подготовката за евентуални атаки и ще набележи мерки за подобряване на устойчивостта на енергийната инфраструктура спрямо възможни нарушения на сигурността.
 
"Цифровите технологии играят все по-важна роля в енергийната инфраструктура и се използват за управление на производството на електроенергия, за пренос на информация относно потреблението, както и за мониторинг на търсенето. Това означава обаче, че енергийният сектор в по-голяма степен е изложен на риск от киберзаплахи: потенциални атаки срещу компютърните системи, използвани за тези цели. Нещо повече, електроенергийните мрежи и газопреносните тръбопроводи са свързани помежду си в цяла Европа. Затова е много важно енергийната инфраструктура да бъде защитена от евентуални нарушения на сигурността и от кибератаките, които биха могли да доведат до кражба на информация, проблеми със сигурността и прекъсване на електрозахранването в редица европейски региони", посочват документът.
 
Докладът е изготвен от експертна група на Платформата на експертите в енергийния сектор по въпросите на киберсигурността (EECSP), която дава насоки на ЕК относно инфраструктурните проблеми, сигурността на доставките, технологии за интелигентни електроенергийни мрежи и ядрената електроенергия.
     
Източник: ЕК

Ключови думи: ЕК   EECSP   киберсигурност  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаОбяви за работаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...