Powerindustry Bulgaria  

ЕС инвестира 22,1 млн. евро за насърчаване на взаимодействието между транспорта и енергетиката

17.05.2017   |   Инвестиции
 
Държавите членки на ЕС одобриха предложението на Европейската комисия да инвестира 22,1 млн. евро в седем действия, които ще спомогнат за развитието на устойчива и ефективна транспортна и енергийна инфраструктура. Те ще получат финансиране от Механизма за свързване на Европа (МСЕ), който е един от ключовите инструменти за финансиране на стратегията на ЕС за Енергийния съюз, предназначена за насърчаване на растежа, заетостта и конкурентоспособността чрез целеви инфраструктурни инвестиции на европейско равнище.
 
"Европейският транспорт все още зависи от нефта за 94% от енергийните си нужди. Ето защо ЕС инвестира в седем проекта за ускоряване на внедряването на алтернативни енергийни източници, със специален акцент върху електрификацията и мултимодалния транспорт", обясни комисарят по въпросите на транспорта Виолета Булк.
 
"Осигуряването на взаимодействие между транспортния и енергийния сектор ще повиши ефективността на финансирането от ЕС и ще допринесе за по-нататъшната интеграция на вътрешния енергиен пазар. Новият финансов инструмент по МСЕ е поредна важна стъпка за постигането на нашите дългосрочни цели за намаляване на въглеродния отпечатък", допълни комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете.
 
Четири от избраните действия се отнасят до приоритетите в транспорта, свързани с "морските магистрали", "морските пристанища" и "мултимодалните видове транспорт" с акценти в газовия сектор (финансиране от 8,8 млн. евро), два в сектора на електроенергията (финансиране от 12,3 млн. евро), а един се отнася за интелигентни мрежи с фокус върху железопътния транспорт (финансиране от 1 млн. евро). Финансовият принос на ЕС за избраните дейности е 60% от допустимите разходи, което включва 10% бонус за синергия между двата сектора. До 2020 г. Изпълнителната агенция за иновации и мрежи на ЕС (INEA) ще изпълни по-голямата част от програмния бюджет на МСЕ - 27,4 млрд. евро от общо 30,4 млрд. евро (22,4 млрд. евро за транспорт, 4,7 млрд. евро за енергетика и 0,3 млрд. евро за телекомуникации).
     
Източник: ЕК

Ключови думи: ЕК   МСЕ   Енергиен съюз  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Инвестиции

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...