Powerindustry Bulgaria  

ДП РАО получи разрешение за строеж на НХРАО

14.06.2017   |   Бизнес
 
Държавното предприятие Радиоактивни отпадъци (ДП РАО) получи разрешение за строеж на Национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХРАО). Изграждането на хранилището е залегнало в актуализираната национална Стратегия за управление на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци до 2030 г. и представлява ангажимент на българското правителство пред Европейската комисия.
 
Проектът се финансира безвъзмездно от Международния фонд "Козлодуй", като стойността на първия етап е 71,8 млн. евро. Първият модул за погребване на РАО ще е с капацитет 6336 стоманобетонни контейнера и се очаква да влезе в експлоатация през 2021 г. 
 
Хранилището ще бъде от приповърхностен траншеен тип и ще представлява многобариерно инженерно съоръжение за трайно съхраняване на предварително обработени, обезопасени и опаковани в стоманобетонни контейнери отпадъци. В него няма да се погребва отработено ядрено гориво, остъклени високоактивни отпадъци или радиоактивни отпадъци от трети страни, а само ниско- и средноактивни РАО.
 
През целия период на експлоатация на Националното хранилище - 60 години, ще бъде провеждан стриктен входящ контрол на постъпващите радиоактивни отпадъци, радиационен контрол и мониторинг както на площадката на хранилището, така и на околната среда. След това се планира то да бъде затворено и подложено на мониторинг за период от 300 години. 
     
Източник: ДП РАО

Ключови думи: ДП РАО   НХРАО  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииРеализацииВидео на седмицатаСъбитияПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...