Powerindustry Bulgaria  

Проведоха изследвания на корпусите на реакторите на АЕЦ Козлодуй - 04.04.2018

04.04.2018   |   Начало»Проекти
 
Успешно приключи изпълнението на проект "Разчетен анализ на ресурса на корпусите на реакторите на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй", съобщиха от Българската академия на науките (БАН). Изследванията са проведени по договор между Института по металознание, съоръжения и технологии с Център по хидро- и аеродинамика "Акад. А. Балевски" – БАН и АЕЦ Козлодуй.
 
Целта на проекта беше да се определи изменението на свойствата на метала на корпусите на реакторите на 5 и 6 ЕБ под влияние на радиационното и топлинното въздействие към момента на изваждането на образците от реакторите. Резултатите са пряко свързани с удължаване на срока на експлоатация на реакторите в централата.
 
Стоманобетонната защитна черупка на реакторите тип ВВЕР 1000 на АЕЦ Козлодуй е обект на независим държавен и международен надзор. За контролиране надеждността на защитните черупки екипът на Института е внедрил оригинална методика за контрол на напрегнатото състояние на черупките чрез измерване силата на напрягане при анкерите. При поредния годишен планов ремонт в АЕЦ Козлодуй беше направена инспекция на системата за следене на напрегнатото състояние на защитната черупка на реакторите ВВЕР 1000.
     
Източник: БАН

Ключови думи: БАН   АЕЦ Козлодуй   карпус   реактор 5   реактор 6    

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Енерджи ИНФО БГ
Последно от Проекти
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаОбяви за работаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...