Powerindustry Bulgaria  

Газовата връзка Гърция-България получи освобождаване от изискванията за достъп на трети страни

22.08.2018   |   Бизнес
 

Националните регулатори на Гърция и България приеха съвместно окончателно решение за освобождаване на междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB) от изискванията във връзка с достъп на трети страни, регулиране на тарифата и отделяне по собственост.

Решението за освобождаване определя рамката, съгласно която газопроводът IGB ще работи от началото на търговска експлоатация. Решението предоставя освобождаване от правилата за достъп на трети страни за капацитета, резервиран вследствие на приключилия Пазарен тест за резервиране на капацитет за срок от 25 години. Европейската комисия и националните регулатори на двете страни също така одобриха освобождаване от регулирана тарифа за целия капацитет на газопровода, както и освобождаване от отделяне по собственост за срок от 25 години.

Проектът IGB се реализира от смесеното инвестиционно дружество Ай Си Джи Би с акционери БЕХ 50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация DEPA (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%). Газопроводът ще свърже гръцката национална газопреносна система в района на гр. Комотини с българската газопреносна система в района на Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да бъде 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и проектен капацитет до 3 млрд. куб. м годишно в посока Гърция-България. 

     
Източник: Ай Си Джи Би; снимка: dreamstime.com

Ключови думи: Ай Си Джи Би   IGB   интерконектор  

Област: Бизнес  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииРеализацииВидео на седмицатаСъбитияПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...