Powerindustry Bulgaria  

България и Черна гора засилват сътрудничеството в енергетиката

04.07.2019   |   Бизнес
 

Двустранна работна група за сътрудничество в областта на енергетиката ще създадат България и Черна гора. За това се договориха българският министър на енергетиката Теменужка Петкова и черногорският министър на икономиката Драгица Секулич в Подгорица.

В рамките на работната група експертите ще анализират възможностите за сътрудничество, което ще осигури възможност на българската страна да реализира износ на електроенергия чрез новата инфраструктура на подводния електропровод между Черна гора и Италия, който ще бъде въведен в експлоатация в края на 2019 г.

Във връзка с проекта за изграждане на АЕЦ Белене съвместната работна група ще анализира и възможностите за реализацията на произведена в България електроенергия през територията на Черна гора. Ще бъдат разгледани и опциите за пазарни обединения между страните.

По думите на министър Петкова след въвеждането в експлоатация на инфраструктурата на подводния кабел Черна гора ще заеме важно място в електроенергетиката на региона, а сътрудничество между двете страни ще гарантира сигурност при преноса и търговията на електроенергия в Югоизточна Европа.

     
Източник: МЕ

Ключови думи: Министерство на енергетиката   електропровод Черна гора-Италия  

Област: Бизнес  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...