Powerindustry Bulgaria  

Двустранна среща относно хранилището за РАО в Козлодуй се проведе в Румъния

25.07.2019   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Представители на румънски и български неправителствени организации и представители на българското Държавно предприятие за радиоактивни отпадъци (ДП РАО) участваха във втора съвместна среща на 17 юли в Крайова, Румъния. Те обсъдиха въпроси, свързани с проекта за изграждане на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци (НХ РАО) на площадка Радиана в Козлодуй.

Инициативата за решаване на проблемите между представителите на гражданското общество и ДП РАО бе предприета в съответствие с Механизма за жалби по проекти на Европейската банка за възстановяване и развитие. Основните теми, обсъждани в Крайова, бяха свързани с изграждането на хранилището и капацитета за съхранение, избора на площадка, финансирането на проекта, вида на отпадъците, които ще бъдат съхранявани и плана за действие при аварийни ситуации.

Изграждането на хранилището за радиоактивни отпадъци на площадка Радиана стартира официално през 2017 г. Хранилището е предназначено за преработени и обезопасени радиоактивни отпадъци, генерирани единствено на територията на България. В него ще бъдат съхранявани ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци от промишлеността, медицината и бита, отпадъци, генерирани при извеждането от експлоатация на I-IV блок на АЕЦ Козлодуй, както и от дейността на бъдещи нови ядрени мощности. В НХ РАО няма да се съхраняват високоактивни радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво. Площадката на бъдещото хранилище е разположена в непосредствена близост до АЕЦ Козлодуй, в двукилометровата зона с контролиран достъп.

През март 2018 г. представители на гражданското общество от Румъния и България изразиха загриженост относно финансовата подкрепа за изграждането на хранилището на площадка Радиана, както и опасения за възможното въздействие на проекта върху населението и околната среда, подчертавайки необходимостта от прозрачност и обществени консултации.

     
Източник: ДП РАО

Ключови думи: ДП РАО   НХ РАО   съхранение на радиоактивни отпадъци   площадка Радиана  

Област: Събития  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...