Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

13 кандидати заявиха интерес да участват в АЕЦ Белене

22.08.2019   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

13 кандидати са заявили интерес към проекта АЕЦ Белене, оповестиха от Министерството на енергетиката. Общо 7 компании са подали документи като стратегически инвеститори. Заявления за миноритарно участие в бъдещата централа също са налице. Отсега има заинтересовани към изкупуването на електроенергия.

7-те компании стратегически инвеститори са: Руската държавна корпорация Росатом чрез компанията Атоменергопром; Китайската национална ядрена корпорация; Корейската хидро-атомна корпорация, регистрирана в Германия компания Бектрон-Лиаз-Техническо инженерство; консорциуми АЕЦ Белене и Атомна електроцентрала Белене 2019, регистрирана в България компания ИПК и УП ; Френската компания Фраматом е декларира интерес за участие при структурирането на финансирането на проекта за осигуряване на системите за безопасност, в т.ч. електрически, системи за оборудване и контрол и други; американската Дженерал електрик заявява участие при структуриране на финансирането, както и като потенциален проектант и доставчик на различни пакети, включително оборудване за турбинна зала, компресори, трансформатори и др.

В срок от 90 дни работна група с представители от Министерството на енергетиката, Български енергиен холдинг, Национална електрическа компания и Електроенергиен системен оператор ще изготви кратка листа на фирмите, заявили интерес за участие в проекта АЕЦ Белене като стратегически инвеститори.
 
Заявен е интерес от страна на Република Северна Македония за придобиването на миноритарен дял в проектната компания, както и заявление за изкупуване на електрическа енергия от АЕЦ Белене. Интерес за миноритарно участие в ядрената централа постъпиха и от български компании – Атоменергоремонт и Гранд енерджи дистрибюшън. Заявления за изкупуване на енергия са подадени и от Гранд енерджи дистрибюшън и от Юропиан трейд оф енерджи.

Определеният индикативен срок за избор на стратегически инвеститори за реализация на проекта Белене е една година.

     
Източник: Министерство на енергетиката

Ключови думи: Министерство на енергетиката   АЕЦ Белене  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...