Powerindustry Bulgaria  

Изследване на ЕК прогнозира 220 хил. нови позиции в сектор ВЕИ

29.08.2019   |   Бизнес
 

Инвестициите в сектора на ВЕИ могат да осигурят конкурентноспособни ползи на промишлеността в ЕС, както и да осигурят голям тласък, работни места и растеж. Това е изводът в ново проучване, публикувано от Генерална дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия. Изтъквайки значителния икономически принос, който възобновяемите енергийни източници вече дават, проучването идентифицира редица потенциални решения за затрудненията и административните пречки, които биха осигурили още по-голям тласък за определени сектори.

Общия оборот за сектора ВЕИ в Европейския съюз възлиза на 155 млрд. евро за 2017 г. В обекти, работещи с биомаса, биогаз, термопомпи и солар-термични инсталации работят повече от 650 000 служители. Проучването установява, че съществуват значителни пречки за постигане на пълна индустриална конкурентоспособност. Обръщайки внимание на това, екипът изследователи препоръчва да се създаде европейски пазар за отопление и охлаждане, където цените на въглеродните емисии да бъдат интернализирани. По този начин ще се осигуряват равни условия и ще се повишава конкурентоспособността на алтернативните енергийни източници в сравнение с онези, базирани на изкопаеми горива.

Изследването установява, че алтернативните източници определено подобряват устойчивостта на европейските компании. Ако базираните в ЕС промишлени и търговски компании се ангажират да доставят електроенергия от ВЕИ, за да отговорят на 30% от общото търсене на електроенергия до 2030 г., тогава секторът на възобновяема енергия в ЕС ще генерира повече от 750 млрд. евро с и над 220 000 нови работни места.

     
Източник: ЕК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕК   ВЕИ   конкурентоспособност  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииРеализацииВидео на седмицатаСъбитияПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...