Powerindustry Bulgaria  

АЕЦ Козлодуй празнува 45 години от откриването си

05.09.2019   |   Бизнес
 

На 4 септември т.г. се навършиха 45 години от официалното откриване на АЕЦ Козлодуй. С въвеждането в експлоатация на първата атомна централа в Югоизточна Европа през 1974 г. е поставено началото на ядрената енергетика в България.

С поредица от успехи през изминалите четири и половина десетилетия АЕЦ Козлодуй се утвърждава като основен производител на електроенергия и ключов фактор за надеждността на националната енергийна система и за икономическата стабилност.

От откриването на централата са произведени над 625 млн. MW/ч., осигурено е високо ниво на безопасност и надеждност. Спестено е отделянето на 744 млн. т емисии въглероден диоксид. Само за периода 2000 – 2019 г. в държавния и общинския бюджет са внесени над 5.5 млрд. лв.

Във времето е изпълнен успешно огромният обем от модернизации на съоръженията. Изпълнен е стратегическият за бъдещето на българската енергетика проект за продължаване на срока на експлоатация на V и VI блок.

     
Източник: АЕЦ Козлодуй

Ключови думи: АЕЦ Козлодуй  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...