Powerindustry Bulgaria  

Булгартрансгаз проведе кръгла маса за газовия хъб Балкан

05.09.2019   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Новата газова инфраструктура и подготовката на съществуващата са били основна тема на кръглата маса за газовия хъб Балкан, организирана от Булгартрансгаз на 2 септември т.г. На събитието е представена газопреносната инфраструктура в България, която ще бъде реализирана за свързване на източниците за доставка на природен газ и целевите пазари. Обсъждани са и движенията по създаване на организирания борсов пазар. Европейската комисия (ЕК) подкрепи свързването на газоразпределителя със Сърбия и Гърция.

В събитието участваха представители на ЕК, български институции и браншови организации, представители на централноевропейския газов хъб, газови асоциации, ENTSOG, BOTAS и други заинтересовани страни.

Зам. директорът на Главна дирекция Енергетика към ЕК Клаус-Дитер Борхард, потвърди необходимостта от реализация на интерконекторните връзки с Гърция и Сърбия и разширението на капацитета за съхранение на подземното газово хранилище Чирен. За посочените проекти бе подчертана осигурената подкрепа, включително и финансова, от страна на европейските институции по механизма за свързване на Европа. Борхард подчерта и необходимостта от максимална утилизация на изградените връзки с Румъния, от което пряка полза ще има не само България, но и целия регион на Югоизточна Европа.

До края на тази седмица се очаква също стартирането на публична консултация на проект на споразумение за междусистемно свързване на действащата точка на трансгранично свързване между България и Турция (IP Странджа/Малкочлар). До него се стигна след конструктивното сътрудничество между газопреносните оператори на България и Турция  - Булгартрансгаз и  BOTAS.

     
Източник: Булгартрансгаз; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Булгартрансгаз; газовия хъб Балкан   МЕ   БЕХ   ЕК   ENTSOG   BOTAS  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Събитията
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...