Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Булгартрансгаз подписа договор за разширението на газопреносната инфраструктура

19.09.2019   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Булгартрансгаз и обединение Консорциум Аркад подписаха договор за доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбската граница. Договорът бе подписън в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и енергийния министър Теменужка Петкова. От стратегическо значение за България е да реализира проекта за разширение на газопреносната система от турско-българската до българо-сръбската граница. Общата стойност на подписания днес договор е 1,102 млрд. евро без ДДС.

Като част от концепцията за газоразпределителен център Балкан, разширението на газопреносната мрежа ще повиши енергийната сигурност на страните от региона от Югоизточна Европа. Концепцията за газов хъб "Балкан" предвижда в него да постъпват количества природен газ от различни източници, включително от Руската Федерация. Предвиденият за изграждане преносен газопровод е с приблизителна дължина 474 км, с диаметър DN 1200 и максимално работно налягане от 7,5 MPa. Заедно с изграждането на преносния газопровод ще бъдат изградени две оптични кабелни линии, които ще бъдат положени от двете страни на преносния газопровод и ще достигат до българо-сръбската граница.

Трасето на преносния газопровод ще премине през землищата на 11 области, през които Булгартрансгаз учреди сервитут за изграждането му. В срок до 250 календарни дни ще бъде изграден участък с дължина от около 308 км от Компресорна станция "Полски Сеновец", намираща се в землището на община Полски Тръмбеш, до българо–сръбската граница. За nego вече има издадени и влезли в сила разрешения за строеж.

В оставащия срок на договора - до 615 календарни дни, ще бъде изградена останалата част от трасето на преносния газопровод - 166 км от Компресорна станция "Полски Сеновец" до землището на с. Златина, община Провадия. Изпълнител на обществената поръчка за участъка е участникът Обединение Консорциум Аркад, с когото бe сключен договорът вчера.

     
Източник: Булгартрансгаз

Ключови думи: Булгартрансгаз   хъб "Балкан   газопровод"   Консорциум Аркад   газопреносна мрежа  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...