Powerindustry Bulgaria  

Над 1,8 млрд. лв. ще бъдат събрани във фонд "Сигурност на електроенергийната системa" през 2020 г.

13.02.2020   |   Бизнес
 
Приходи в размер на 1,829 млрд. лв. ще бъдат събрани във фонд „Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) през 2020 г. Това е предвидено в бюджета на фонда, одобрен на заседание на Министерския съвет (МС). Близо 48% от средствата (880 млн. лв.) се очаква да бъдат от продажба на квоти въглеродни емисии.
 
Със събраните средства ще бъдат покривани разходите на Националната електрическа компания (НЕК), включително и за минали регулаторни периоди, произтичащи от статута й на обществен доставчик според Закона за енергетиката. Предвидено е от приходите, събрани във фонда, да бъдат предоставяни премии на топлофикационни централи и когенерации, както и на обекти с обща инсталирана мощност 1 MW и над 1 MW по Закона за енергията от възобновяеми източници.
 
ФСЕС е създаден през 2015 г. с цел покриване на разходите на обществения доставчик НЕК, произтичащи от задълженията му за изкупуване на електроенергия по преференциални цени.
     
Източник: МС; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: МС   ФСЕС   НЕК  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...