Powerindustry Bulgaria  

Министърът на енергетиката обсъди бъдещото членство на България в АЯЕ

18.06.2020   |   Бизнес
 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и генералният директор на Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Уилям Магууд обсъдиха бъдещото членство на Република България в АЯЕ от 1 януари 2021 г. Към момента разглеждането на българската кандидатура е приключило и всички страни-членки на Агенцията са подкрепили България. Предстои Съветът на ОИСР да вземе решение, съобщиха от Министерството на енергетиката (МЕ).

Сред обсъжданите теми бяха и проектът за създаване на регионална инициатива за ядрен напредък в рамките на АЯЕ, ролята на ядрената енергия за осигуряване на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност, както и процедурата за реализация на АЕЦ Белене.

Генералният директор на АЯЕ представи резултатите от проучване за безопасната експлоатация на атомните централи по света и как ядреният сектор се представя по време на кризата с COVID-19. Изводът е, че атомните електроцентрали са изключително надежден и стабилен източник на енергия.

     
Източник: МЕ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: МЕ   АЯЕ   ОИСР   АЕЦ Белене   ядрена енергия  

Област: Енергетика  

Подобни статии

Secespol

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

  Видео на седмицатаПродуктови офертиРеализацииПроектиБизнесПредстоящоИнвестицииОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...