Powerindustry Bulgaria  

Учредиха дружество за координиране на сигурността на електроенергийната мрежа в Югоизточна Европа

04.09.2020   |   Бизнес
 

Операторите на преносни системи на България (ЕСО), Гърция (IPTO), Италия (TERNA SpA) и Румъния (Transelectrica) учредиха дружество за координиране на сигурността на електроенергийната мрежа в Югоизточна Европа - Southeast Electricity Network Coordination Center (SEleNe CC) със седалище в Солун, Гърция.

Съгласно европейската регулаторна рамка, основните отговорности на дружеството по регионалната мрежова сигурност са анализ на експлоатационната сигурност, координирано планиране на прекъсванията, координирано разпределяне на капацитет, краткосрочна и близка до реалното време прогноза на адекватността, изготвяне на модели на отделна и обща електроенергийна мрежа, както и предоставяне на данните.

"Регионалният координатор на сигурността, който стана факт след ползотворните преговори между страните, ще гарантира сигурната експлоатация на електроенергийните системи. Неговото създаване идва в отговор на настоящите предизвикателства пред електропреносните оператори. Съвместната ни работа в Центъра ще допринесе за задълбочаване на сътрудничеството между преносните оператори в посока обединение на електроенергийните пазари в региона в контекста на пълната либерализация и приобщаването на Западните Балкани", коментира Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

     
Източник: ЕСО; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕСО   IPTO   TERNA SpA   Transelectrica   SEleNe CC   електроенергийна мрежа  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииРеализацииВидео на седмицатаСъбитияПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...