Powerindustry Bulgaria  

Австрийски инвеститор придоби PV централа в с. Караджалово

17.09.2020   |   Бизнес
 

Дъщерното дружество на разработчика на производствени съоръжения за електроенергия и обезсолена вода ACWA Power - ACF Renewable Energy Limited, приключи продажбата на своя 100% дял в ACWA Power CF Karad PV Park ЕАД (ACWA Power Karad), собственик на фотоволтаичната електроцентрала с мощност 60,4 MWp в с. Караджалово, България. Купувач на дела е Enery Development GmbH, австрийски инвеститор и разработчик на проекти в сектора на възобновяемите енергийни източници.

Електроцентралата в с. Караджалово, която е най-голямата фотоволтаична централа на една локация в България, е генерирала 85,56 GWh неутрална въглеродна енергия през 2019 г.

NOMAC Limited, дъщерното дружество на ACWA Power, също е приключило продажбата на своя 100% дял в NOMAC България (компания, предоставяща услуги за експлоатация и поддръжка на централата ACWA Power Karad) на Enery Development GmbH, като възнаграждението по сделката остава поверително. И двете сделки са предхождани от подписването на обвързващо споразумение още през декември 2019 г. и представляват най-голямата сделка за фотоволтаичната индустрия в България до момента.

"ACWA Power Karad бе една от първите ни инвестиции в соларни фотоволтаични проекти и послужи като първа стъпка към бъдещите ни инвестиции на пазара на възобновяеми соларни фотоволтаици в Близкия изток, Африка и останалия свят. Сравнено с това начало само преди десетилетие, днес ние с гордост можем да заявим, че приблизително 25% от общия портфейл на ACWA Power (въз основа на капиталовите разходи), който междувременно се е умножил четири пъти, се състои от възобновяеми енергийни активи", коментира Пади Падманатан, президент и главен изпълнителен директор на ACWA Power.

     
Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесРеализацииИнвестицииВидео на седмицатаПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...