Powerindustry Bulgaria  

Отпускат близо 5,5 млн. лв. за завършване на подготвителните дейности на интерконектора България–Сърбия

08.10.2020   |   Бизнес
 

На 30 септември т. г. управляващият орган на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) одобри отпускането на близо 5,5 млн. лева за завършване на подготвителните дейности до получаване на разрешение за строеж за българския участък на междусистемната газова връзка България - Сърбия (IBS).

Финансовата подкрепа от ОПИК е предназначена за довършване на теренни археологически проучвания, извършване на изменение, съгласуване и одобрение на ПУП-ПП, изработване, съгласуване и одобряване на инвестиционен проект във фаза технически проект, извършване на оценка на съответствие на техническия проект, придобиване на вещни права и учредяване на сервитут.

На 01 октомври т. г. представителите на държавите членки приеха предложението на Европейската комисия (ЕК) да бъдат инвестирани близо 1 млрд. евро за реализацията на ключови енергийни инфраструктурни проекти. Близо 28 млн. евро от тези средства ще бъдат отпуснати за строителството на българския участък на междусистемната газова връзка България - Сърбия (IBS).

Същевременно беше подписан и договор за безвъзмездно  прехвърляне на активи по проекта на стойност близо 3,7 млн. лв. от Министерство на енергетиката (МЕ) на Булгартрансгаз. Така дружеството ще може да продължи реализацията на проекта на първо място с актуализация на проектната документация, с цел получаване на разрешение за строеж и стартиране на строителните дейности.

     
Източник: Булгартрансгаз; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Булгартрансгаз   ЕК   МЕ   IBS   ОПИК  

Област: Енергетика  

Подобни статии

Secespol

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

  Видео на седмицатаПродуктови офертиРеализацииПроектиБизнесПредстоящоИнвестицииОбществени поръчки/Търгове