Powerindustry Bulgaria  

Консултативният съвет за Южния газов коридор обсъди изграждането на газовата връзка с Гърция

12.02.2021   |   Бизнес
 

Изпълнението на проекта по изграждане на междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB) беше обсъдено по време на ежегодната министерска среща на Консултативния съвет за Южния газов коридор. Тази година срещата, която традиционно се провежда в Баку, се проведе онлайн.

Енергийни министри от над 10 държави и представители на Европейския съюз (ЕС), Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Азиатската банка за развитие дискутираха напредъка по реализацията на Южния газов коридор, завършването на Трансадриатическия газопровод (ТАР) и състоянието на други ключови енергийни проекти като IGB и Южнокавказкия газопровод (SCPX).

Процесът по изграждане на проекта IGB е в активна фаза и в момента работата продължава въпреки предизвикателствата в световен мащаб, свързани с разпространението на пандемията от COVID-19. Интерконекторът е част от Вертикалния газов коридор (Гърция – България – Румъния – Унгария), осигуряващ достъп до природен газ от Южния газов коридор и LNG до Югоизточна и Централна Европа, както и Украйна.

Към настоящата дата договорът за производство и доставка на тръби за целите на проекта вече е успешно изпълнен. 160 км от целия маршрут са разчистени и има над 130 км разнесени тръби в подготовка на последващите дейности. Изпълнението на заварките продължава и в следващите няколко дни се очаква да бъдат достигнати 100 км заварени участъци. Гръцката компания Avax, която отговаря за проектирането, доставките и строителството на интерконектора, предвижда той да бъде завършен в края на 2021 г.

     
Източник: ICGB

Ключови думи: ICGB   IGB   SCPX   LNG   ЕС   ЕБВР   ТАР   COVID-19  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииРеализацииВидео на седмицатаСъбитияПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...